Sovyetler Kolhoz Nedir ?

Irem

New member
Sovyetler Kolhoz Nedir?

Sovyetler Birliği döneminde tarımın örgütlenmesinde önemli bir yer tutan kolhozlar, toplumcu ekonomi anlayışının temel taşlarından birini oluşturuyordu. Kolhoz, Sovyetler Birliği'nde tarım alanında yapılan kolektifleşme politikasının bir parçası olarak, çiftçilerin bir araya gelerek ortaklaşa toprak ve üretim araçlarını kullandığı tarımsal işletme biçimiydi. Bu makalede Sovyetler Birliği'nde kolhozların ne olduğu, nasıl işlediği ve bu yapıların Sovyet toplumunda ve ekonomisinde nasıl bir rol oynadığı üzerinde durulacaktır.

Kolhozun Tanımı ve Tarihsel Gelişimi

Kolhoz, Sovyetler Birliği'nde kolektif tarım işletmesinin adıydı. Bu terim, Rusça'da “kollektivnoe khozyaystvo”dan türetilmiştir ve kelime anlamı olarak “kolektif çiftlik” ya da “ortak çiftlik” olarak çevrilebilir. Kolhozlar, 1920'lerin sonlarından itibaren Sovyet hükümetinin, tarım sektörünü devletleştirme ve üretim araçlarını kolektifleştirme politikaları doğrultusunda kuruldu. Kolhozlar, devletin denetiminde, ancak toplumsal ve ekonomik yapıyı kolektif işbirliğine dayandırarak üretim yapan tarım işletmeleri olarak faaliyet gösterdi.

Sovyetler Birliği'nde kolhozların kurulum süreci, 1928 yılında başlayan ve 1930'lara kadar süren kolektifleşme hareketiyle hız kazanmıştır. Bu süreç, çiftçilerin özgürlüklerinin kısıtlandığı, zorla toprak ve mal mülklerinin devletleştirildiği, tarım işçiliğinin kolektif yapılmasının amaçlandığı bir dönemi işaret eder. Kolektifleşmenin arkasındaki temel motivasyon, Sovyetler Birliği'nin tarımsal üretimini artırmak ve endüstriyel kalkınmanın önünü açmaktı.

Kolhozların Yapısı ve İşleyişi

Kolhozlar, merkezi yönetimle bağlantılı olarak faaliyet gösteren ve kendi iç yapısını belirleyen tarımsal organizasyonlardı. Kolhozların en temel özelliklerinden biri, bireysel mülkiyetin yerine toplumsal mülkiyetin var olmasıydı. Kolhoz üyeleri, kendi bireysel arazi sahipliklerini kaybederken, kolhozun ortak işleyişine katılımları ve üretim süreçlerine dair bazı haklara sahip oluyorlardı. Kolhozlar, belirli bir devlet planına bağlı olarak üretim yaparlardı ve ürünlerin büyük bir kısmı devletin belirlediği oranlarda vergi olarak alınırdı.

Kolhozlarda topraklar, makineler ve diğer üretim araçları devlet tarafından sağlanırdı. Tarım işçileri ve diğer çalışanlar, ortak bir havuzda toplanan gelirden maaş alır, ancak gelir düzeyleri genellikle devlet tarafından belirlenen bir standarda göre şekillenir ve kişisel girişimciliğe yer bırakmazdı. Kolhoz üyeleri genellikle mevsimlik işlerde çalışır ve devletin belirlediği ürünlerin üretimi için iş gücü sağlardı. Kolhozun yönetimi, başkan tarafından idare edilir ve devletle sıkı bir denetim altındaydı.

Kolhozların Ekonomik ve Sosyal Etkileri

Kolhozların Sovyet ekonomisi üzerindeki etkileri karmaşıktı. Bir yandan, kolektif tarımda verimlilik arttı ve büyük ölçekli tarımsal üretim yapıldı. Özellikle bu süreç, Sovyetler Birliği’nin hızla sanayileşmesi için gerekli hammadde ve tarımsal üretimin sağlanmasını mümkün kıldı. Ancak diğer yandan, kolhozların uzun vadeli etkileri, özellikle tarım işçilerinin motivasyonunun düşmesi ve verimlilikle ilgili sorunlarla birlikte geldi.

Kolhozların ekonomiye etkisi, genellikle devletin bu yapıyı kontrol etmesi ve özel mülkiyetin yok edilmesi nedeniyle sınırlıydı. Çiftçilerin üretim araçlarına sahip olmamaları, tarımsal üretimdeki verimliliği artırmak için gerekli olan bireysel teşviklerin ortadan kalkmasına yol açtı. Ayrıca, Sovyetler Birliği'nin tarıma dayalı ekonomisi, sanayileşmeye yönlendirilmişti ve bu durum, tarımda çalışan nüfusun daha düşük gelirler elde etmesine yol açtı.

Sosyal açıdan ise kolhozlar, Sovyet ideolojisinin temelini oluşturan eşitlikçi ve kolektivist toplum hedeflerinin bir parçasıydı. Ancak bu yapı, köylülerin yerinden edilmesine, onların üretim araçları üzerindeki kontrolünün kaybolmasına ve bazı durumlarda tarımsal üretim sorunlarına yol açtı. Kolhoz üyeleri, çoğu zaman çalışma koşullarının zorluğuyla karşı karşıya kalmışlardır. Kolhozlarda genellikle kadın ve çocuk iş gücü yoğun kullanılırdı.

Kolhozlarla İlgili Sıkça Sorulan Sorular

1. Kolhoz ve Sovyet Kolektivleşmesi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kolhoz, Sovyetler Birliği’nde kolektivizmin bir biçimidir. Kolektivleşme, devletin tarım sektöründe büyük toprak sahiplerinin ve küçük çiftçilerin mallarını alarak kolektif bir yapıya dönüştürmeyi amaçlayan bir politika iken, kolhoz bu sürecin sonucunda ortaya çıkan tarımsal işletmedir. Kolhoz, devletin kolektivizme karşı aldığı somut önlemlerle yaratılan kolektif tarım birliğidir.

2. Kolhozlar, Tarımda Verimlilik Sağlayabildi mi?

Kolhozlar, başlangıçta verimlilik artışı sağlamış olsa da, uzun vadede verimlilik sorunlarıyla karşı karşıya kaldılar. Bireysel girişimciliğin ve motivasyonun eksikliği, üretim süreçlerinde bazı aksamalara yol açtı. Ancak, merkezi planlamanın getirdiği sabır ve kararlılık sayesinde, kolhozlar belirli dönemlerde yüksek miktarda ürün üretiminde başarılı olabilmiştir.

3. Kolhozların Yıkılma Süreci Nasıl Gerçekleşti?

1980'lerde, Sovyetler Birliği'nin son dönemlerinde ve Gorbaçov'un reformları sırasında, kolhozlar giderek daha fazla verimsiz hale gelmeye başladı. Kolhozlar, devletin ekonomiye müdahalesinin yavaşlamasıyla birlikte, 1990'ların başında Sovyetler Birliği'nin çöküşüne paralel olarak çözülmeye ve özel mülkiyete dayalı tarımsal yapılar gelişmeye başladı.

Sonuç

Sovyetler Birliği’nde kolhozlar, yalnızca tarımda değil, aynı zamanda toplumsal yapıda da önemli değişikliklere yol açtı. Kolektifleşme, tarım sektöründe devlet müdahalesinin en yoğun olduğu dönemi işaret ederken, Sovyet ekonomisinde büyük bir dönüşümün de habercisi oldu. Ancak, kolhozlar ekonomik verimlilik, bireysel teşvikler ve iş gücü motivasyonu konusunda bazı ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldı. Bugün, kolhozlar Sovyetler Birliği'nin ekonomik deneylerinin ve tarımsal reformlarının bir sembolü olarak tarihsel bir önem taşımaktadır.