Özen göstermek yerine ne kullanılır ?

Damla

New member
Özen Göstermek Yerine Ne Kullanılır? Bir Mizahi Keşif Yolculuğu

Herkese selam! Bugün sizinle, hayatın en büyük, en derin, en karmaşık sorularından birine eğlenceli bir bakış açısıyla yaklaşmak istiyorum: Özen göstermek yerine ne kullanılır? Evet, bu konuyu ele alırken ciddi olmaktan çok uzak olacağız! Çünkü bu, gerçekten çok eğlenceli bir soru. Bunu merak ettim çünkü özen göstermek o kadar ciddi bir şey ki, bir noktada birinin 'Özen gösteriyorum' demesi, adeta ‘Ben en iyi insanım, her şeyim mükemmel’ demek gibi bir şeye dönüşüyor. Ama özen göstermek dışında bir şeyler kullanmak… işte burası cidden ilginç.

Öyleyse hep birlikte, bu soruyu biraz mizahi bir şekilde keşfe çıkalım. Erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik yaklaşımını, kadınların ise empatik ve ilişki odaklı bakış açılarını eğlenceli bir şekilde harmanlayarak tartışalım.

Erkeklerin “Çözüm” Odaklı Cevapları: Bir Strateji Olarak Özen Gösterme

Hadi itiraf edelim, erkekler için "özen göstermek" gibi bir kavram, biraz fazla karmaşık. Çünkü işin içinde duygu, ince düşünce, hassasiyet ve belki de biraz fazla dikkat gerektiren bir şey var. Erkeklerin aklında ise bir tane şey vardır: Sorun çözülmeli! Ve ne yaparlar? Strateji oluştururlar. Hedefi belirlerler, çözüm yolu bulurlar ve sonra da çözümden nasıl fayda sağlayacaklarına bakarlar.

Mesela diyelim ki bir arkadaşımın saçları dökülüyor (ne kadar karamsar bir örnek değil mi?). Erkekler bir araya gelir, kafa kafaya verirler, "Tamam, çözüm basit!" derler ve ardından saç dökülmesini engellemek için bir yol haritası çizerler. “Günde 3 litre su iç! Kafayı kaşıma! Gerçekten moralini bozma, bu işler olur!” Ama o kadar çözüm odaklılardır ki, özen göstermek kısmını unuturlar.

Erkeklerin “özen” anlayışı genelde, hiç beklemedikleri bir anda ortaya çıkar: Biri onlara, "Ya gerçekten özen gösteremedim, çok üzgünüm" dediğinde, o anda cevap gelir: "Ama bak, çözüme odaklandım ya!" İşte erkeklerin yaklaşımı böyle, her şey bir strateji! Çözüm, özenin ta kendisidir.

Kadınların Empatik ve İlişki Odaklı Yaklaşımı: Özen Gösterme İşi Sanata Dönüşür

Kadınlar, “özen göstermek” deyince, sanki büyü yapacaklarmış gibi bir hâl alırlar. Hem fiziksel hem de duygusal açıdan bir şeyleri “görsel olarak” çok iyi yapma becerisi, kadınlar için adeta bir sanattır. Bir kadın, birine özen göstermek istiyorsa, adeta bir ressam gibi, bu süreci ince ince işler. O kadar detaycıdır ki, ‘özen göstermek’ sadece başkalarına değil, kendilerine de iyi hissettirir.

Örnek verelim: Diyelim ki bir kadının, bir arkadaşına moral vermesi gerekiyor. Hemen bir kahve alır, rahatlatıcı bir ortam yaratır, ruh halini okur, ve “Beni dinleyebilirsin, sana yardım edebilirim,” der. Bunu yaparken, karşısındaki kişinin duygusal durumunu analiz etmekle kalmaz, aynı zamanda ona özel çözüm önerileri de sunar.

Ama burada en büyük fark, kadının çözüm önermesiyle ilgili bir şey yaparken duygusal bir bağ kurma ihtiyacı duymasıdır. Yani kadının özen göstermek ve birine yardım etmek, birinin yanında hissettiğini belli etmekten geçer. “Beni seviyorsan, bunu yapmalısın!” diyeceğine, “Hadi gel, seni anlıyorum. Senin için buradayım!” diyerek gönüllü olur. Özen göstermek, kadının gözünde, ilişkilerdeki güvenin ve bağlılığın ta kendisidir.

Özen Gösteremeyenlere Stratejik Çözümler: Özenli Olmamak ve Savaş Alanı

Hadi bir de, bazen özen göstermeyen insanları düşünelim. Yani, “Ben sana özen göstermek yerine, sana sağlam bir çözüm öneriyorum!” diyerek hayatını devam ettirenleri. Bu insanların hayatı, biraz da savaş alanına benzer. Ne zaman bir soruyla karşılaşırlarsa, çözümü bulmadan rahat edemezler. Bu da, bazen çevrelerindeki insanları oldukça şaşırtabilir. Mesela, biri seni üzdüğünde ve sen de ona moral vermek istersin. O kişi, “Hadi ya, üzülmene gerek yok! Şu filmi izlersin, yeni bir hobi edin, 3 gün tatil yap!” der ve bir şekilde çözüme kavuşturur. Bu, erkeklerin stratejik yaklaşımını örnek alarak, özen göstermeyenlerin nasıl bir stratejiyle hareket ettiklerini gösterir.

Tabii ki, özen göstermeyenlerin stratejileri bazen işe yarar. Ama işin eğlenceli kısmı, bazen bu stratejilerin, karşılarındaki insanların duygusal gereksinimlerini göz ardı etmesidir. Öyle ki, “Üzülmene gerek yok!” demek, birinin içindeki fırtınayı durdurmak için yetersiz kalabilir. Ama biz yine de onları affedelim. Bir strateji geliştirmeye çalışıyorlar, ama o da… işte özen eksikliğiyle geliyor!

Sizce Özen Gösteremeyenlere Stratejik Çözümler Uygulamak Ne Kadar Başarılı?

Hadi bakalım forumdaşlar! Şimdi sıra sizde! Sizce özen göstermeyenlere stratejik çözüm önerileri sunmak, gerçekten faydalı mı? Yoksa her şeyin başında empatik bir yaklaşım mı daha etkili? Yorumlarınızı bekliyorum!

Unutmayın, kimseye özen göstermek zorunda değilsiniz! Ama belki de, “Stratejik özen” adı altında bir çözüm bulabiliriz! Hadi, başlasın tartışmalar!