Brüksel, Iberia-Air Europa birleşmesinin bilet fiyatlarını artırabileceği ve hizmet kalitesine zarar verebileceği konusunda uyardı

DünyaBot

Member
Avrupa Komisyonu, Air Europa'nın Iberia'nın ana şirketi IAG'ye entegrasyonunun, yolcu hava taşımacılığı hizmetleri pazarında, Yarımadayı Balear Adaları'na bağlayan rotalarda ve diğer Avrupa ülkelerine uçuşlarda rekabeti kısıtlayabileceğine inanıyor. ve Latin Amerika. Komisyon, operasyondan sonra müşterilerin fiyatlarda artış veya hizmet kalitesinde düşüş yaşamasından korkuyor.


Bu, European Competition'ın bu Cuma günü Hidalgo ailesi havayolu şirketinin İspanyol-İngiliz holding şirketine entegrasyonuna itiraz belgesinde yayınladığı görüş. Bu bir ön karardır ve hiçbir şekilde kesin değildir ancak müzakerelerin ne kadar sert yürütüldüğünü göstermektedir.

Avrupa Yarışması, “kapsamlı” bir inceleme yaptıktan sonra, hem iç hat uçuşlarında hem de Avrupa ve Latin Amerika bağlantılarında yolcular için riskler bulduğunu iddia ediyor. Brüksel, operasyonun, özellikle hızlı trenin alternatif sunmadığı belirli sayıda ulusal güzergahta ve Yarımadayı Kanarya Adaları ve Balear Adaları'na bağlayan güzergahlarda rekabeti azaltabileceğini söylüyor. IAG ve Air Europa doğrudan rekabet ediyor. «Bu rotaların bazılarında operasyondan sonra doğrudan rekabet olmayacak. Diğerlerinde ise rekabet sınırlı görünüyor ve esas olarak İspanyol bölgesel havayollarından ve Ryanair gibi düşük maliyetli havayollarından geliyor.” dedi.

Komisyon ayrıca, İspanya'yı Avrupa ve Orta Doğu'daki diğer ülkelere bağlayan, IAG ve Air Europa'nın doğrudan rekabet ettiği veya öngörülebilir gelecekte rekabet edeceği kısa mesafeli rotalarda yolcuların zarar görebileceğinden de söz ediyor. Aynı mektupta şöyle detaylandırılıyor: “Bu rotalardaki rekabet sınırlı görünüyor ve çoğunlukla Ryanair gibi çoğu durumda daha uzak havalimanlarından faaliyet gösteren düşük maliyetli havayollarından veya varış ülkesinin geleneksel havayolu şirketlerinden geliyor.”


Son olarak Brüksel, uzun mesafeli rotalardaki operasyonun başarısının bilet fiyatları üzerindeki sonuçlarından da endişe duyuyor. Rekabet, bu rotaların bazılarında entegrasyon sonrasında doğrudan rekabetin olmayacağını söylüyor. Metinde, “Diğerlerinde, diğer havayollarının rekabeti sınırlı görünüyor ve her iki taraf da nispeten yüksek pazar paylarına sahip.” diyor.

Komisyon, her yıl milyonlarca yolcunun bu güzergahlarda seyahat ettiğini ve yıllık toplam harcamanın 3 milyar Euro'yu aştığını belirtiyor. Kurumun amacı, işlemin müşteriler, hem tüketiciler hem de şirketler açısından fiyatların artması veya hizmet kalitesinin kötüleşmesi gibi olumsuz etkiler yaratmayacağını garanti etmektir. Komisyon, “Komisyon, uygun çözümlerin bulunmaması durumunda, Air Europa'nın bağımsız bir havayolu olarak ortadan kaldırılmasının, halihazırda yoğunlaşmış olan bu pazarlarda rekabet üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceğinden endişe duymaktadır” dedi.

'Çarelerin' analizi

Iberia için bu beklenen bir karardı ve Komisyon henüz 'çözümlerin' (düzenleyicinin piyasada serbest rekabet koşullarını garanti etmek için sizden talep ettiği feragatler) analizi üzerinde çalışmaya başlamadığı için ortam sakin. Artık Brüksel'in çözümleri değerlendireceği 10 Haziran'a kadar uzatılacak olan bu belirleyici aşamaya girildi. Iberia'nın yeni idari başkanı Marco Sansavini'nin daha önce açıkladığı gibi, önerilen paket, hiçbir rotanın yalnızca Iberia ve Air tarafından işletilmeyeceği taahhüdüyle Air Europa'nın 2023'te gerçekleştirdiği uçuşların %40'ının diğer rakiplere devredilmesini içerecek. Avrupa. Bu rotaları devralacak kısa listede Ryanair, Binter ve Volotea gibi şirketler yer alıyor.


Pozisyonları bir araya getirmek ve tüketicilere yönelik tüm garantilerle İspanya'nın bağlantısını ve ekonomisini güçlendirmek için bu temel operasyonun gerçekleştirilmesine olanak tanıyan kesin bir çözüm üzerinde anlaşmak üzere Komisyon ile çalışmaya devam ediyoruz. Yalnızca güney ve kuzey Avrupa'nın merkezleri arasındaki sağlıklı rekabet ve havacılığın kıtamızda konsolidasyonu, Avrupa'nın Kuzey Amerika, Asya ve Körfez ülkeleriyle eşit şartlarda rekabet etmesine olanak tanıyacaktır.” İberia kaynakları bu gazeteye vurgu yapıyor.

Barajas'ın merkezi

IAG'den, 'çözüm' teklifinin Avrupa Komisyonu tarafından Aralık 2021'de reddedilen önceki teklifin tekrarı olduğunu hatırlıyorlar ve paketin “her rotanın en güncel rekabet durumunu yansıtacak şekilde ve çabalarımız devam ettikçe” gelişebileceğinin garantisini veriyorlar. Gerekli düzenlemelerin yapılması için Komisyonla görüşmelerde bulunulması.

Her halükarda, operasyonun devam etmesi halinde rekabetin garanti altına alınacağına inanıyorlar ve hatta başarılı teklif sahiplerine devredilen rotaları başlatmak ve rekabetçi bir hizmeti sürdürmek için “ihtiyaç duydukları her şeyi” sunmaya hazırlar. “Onlara sadece bağlantı rotaları ve slotlar sunmakla kalmayacağız, aynı zamanda uçak ve bakım, onarım ve revizyon hizmetlerini, mürettebatı, yer hizmetlerini ve mevcut müşteri rezervasyonlarını da kullanıma sunacağız.

Eski bayrak şirketinin ana şirketi, Güney Avrupa'da Paris, Frankfurt ve Amsterdam'dakilerle rekabet edebilecek bir havaalanına duyulan ihtiyacı yineliyor, çünkü “her biri tek bir baskın havayolunun genel merkezini veya merkezini barındırıyor.” 2,4 milyar avroluk yatırım tahsis edilecek Adolfo Suarez-Madrid Barajas havalimanının genişletilmesinin, yüksek yolcu taşıma kapasitesine sahip lider bir havayoluna sahip olması durumunda başarı şansının daha yüksek olacağını savunuyor.