VW'ye uyarı: Fedakarlık için daha fazla ödeme

DünyaBot

Member

1. VW'ye uyarı: Fedakarlık karşılığında daha fazla ödeme

Bugün VW'de on lokasyondan dokuzunda ilk uyarı grevleri gerçekleşti. Muhtemelen son yıllarda yaşananlardan daha sert olacak bir işçi çatışmasının habercilerinden başka bir şey olmayacaklar. Pozisyonlar birbirinden uzak: İş konseyi ve IG Metall daha fazla ücret ve Alman fabrikalarının bakımının sağlanması sözünü istiyor. Ancak şirket eskisinden daha az ücret ödemek istiyor ve herhangi bir yerelleştirme garantisi vermek istemiyor.

Duyuru

Neredeyse her yere çarpıyor

Mevcut toplu pazarlık anlaşmazlığında çalışanlar %7 daha fazla ücret ve stajyerler için 170 avro daha fazla talep ediyor. Ancak Volkswagen'in krizi göz önüne alındığında, eğer yönetim kurulu tasarruf planlarını ciddiye alırsa büyük mali kayıplar, işten çıkarmalar ve fabrikaların kapanması riski var. Bu nedenle IG Metall ülkenin hemen hemen her yerinde uyarı grevi çağrısında bulundu. İşgücü içinde mükemmel ağlara sahiptir: Çalışanların yaklaşık %90'ı sendika üyesidir.

Her şey Zwickau elektrikli otomobil fabrikasının çalışanlarıyla başladı. Sabah 9.30'da iki saat çalışmayı bırakıp fabrika kapısına doğru ilerlediler. “Bıktık” şarkısını söylediler ve hayal kırıklıklarını ıslık ve çıngıraklarla dile getirdiler. Sendika ve iş konseyi 4.000-5.000 katılımcıdan söz etti. Kısa bir süre sonra Chemnitz motor fabrikasından yaklaşık 500 çalışan da kapının önüne yürüdü, öğle saatlerinde de onları Dresden Şeffaf Fabrikasından 150 çalışan izledi. İş konseyi üyesi Uwe Kunstmann, VW'de işlerin iyi gittiğini söylüyor.

Yönetim Kurulu performansına dayalı ücretlendirme

Volkswagen Saksonya genel iş konseyi başkanı, Zwickau'daki konuşmasını VW yönetim kuruluyla genel bir anlaşma yapmak için kullandı. Uwe Kunstmann, mevcut krizin sorumlusunun çalışanlar değil yönetim olduğunu söyledi. “Aslında yönetim kuruluna performansa dayalı tazminat getirmeliyiz. Ancak o zaman yönetim kurulu aç kalır.” Yönetimin başarısızlığından bahsetti. “Tam üç ay önce yönetim kurulu Volkswagen mağazasını ateşe verdi. Bu mağaza Pazar günü saat 00:01'den beri yanıyor.” Şirketin üç ay önce yaptığı milyar dolarlık kesinti duyurusunu ima ediyordu.

1 Aralık'ta mevcut toplu iş sözleşmesi anlaşmazlığında barış yükümlülüğü sona erdi. Kunstmann, “Her iş için acı bir şekilde mücadele edeceğiz” diye vurguladı. Zwickau'da halihazırda yüzlerce kişinin işten çıkarıldığına dikkat çekti. Bunlar, yenilenmeyen belirli süreli sözleşmeleri olan çalışanlardır. Tesisin şu anda yaklaşık 9.200 çalışanı ve çırakları bulunuyor. Kunstmann, Almanya'da Volkswagen'de fabrika kapanması veya toplu işten çıkarmaların olmaması gerektiği konusunda uyardı.

Uyarı grevi sadece başlangıç

Kunstmann, “Konseyin aklı başına gelmezse bu son uyarı olmayacak” diye vurguladı. “Eğer böyle olması gerekiyorsa bugün sıcak bir kışın başlangıcıydı.” IG Metall halihazırda daha uzun bir endüstriyel anlaşmazlığa hazırlanıyor. Bölge müdürü Dirk Schulze, “Bu iş anlaşmazlığı, konsey fabrika kapatma, toplu işten çıkarma ve maaş kesintileri tehdidinde bulunduğu sürece devam edecek” dedi. Zwickau bölgesinin ilk temsilcisi Thomas Knabel mitingde, endüstriyel eylemi 24 saatlik grevlere ve hatta süresiz iş bırakmalara kadar genişletmeye hazır olduklarını söyledi.

VW krizinin üstesinden gelmek için Sakson solunun temsilcileri yönetimden ve hissedarlardan mali katkı çağrısında bulundu. Yönetim kuruluna gönderilen bir mektupta, “Sadece VW sahibi ailelerin milyarlarca dolar temettü almasından sonra, stajyerler de dahil olmak üzere VW çalışanlarının ekonomik gelecekleri için korkması gereken dayanılmaz bir durum” yazıyor. İmzacılar arasında bölgesel parlamentonun parlamento grubu lideri Susanne Schaper ve Federal Meclis milletvekili Sören Pellmann da yer alıyor.

“Çalışanlar aynı zamanda VW yöneticilerinin krize rağmen sahip olduğu mali güvenceden yararlanma hakkına sahiptir” diye yazıyorlar. Onlara göre, kötü iş kararlarının sonuçları öncelikle bu kararlardan sorumlu olan ve sorumlu olan kişiler tarafından üstlenilmelidir. Sol görüşlü Federal Meclis üyesi Clara Bünger de benzer bir açıklama yaptı. Kendisi, yönetim kurullarının, yöneticilerin ve hissedarların otomobil üreticisinin geleceğine yatırım yapmak için önemli kesintileri kabul etmeleri gerekeceğini vurguladı.

Volkswagen hakkında daha fazla bilgi edinin

Daha fazlasını göster

Daha az göster

(mfz)