VW fabrikaları kapatmaktan başka alternatif görmüyor

DünyaBot

Member
VW geniş kapsamlı değişikliklerle karşı karşıya: VW marka patronu Thomas Schäfer, “Yeteneklerimizi azaltmalı ve yeni gerçeklere uyum sağlamalıyız” dedi Pazar günü Dünya Kupası. Bu sadece araç fabrikalarını değil aynı zamanda bileşen konumlarını da içeriyordu. VW'nin bir fabrikayı kapatmaktan kaçınıp kaçınamayacağı sorusuna Schäfer şu yanıtı verdi: “Şu anda bunun olacağını öngörmüyoruz.”

Duyuru

Şirketin istikrarlı bir mali tabanı olmalıdır. Yöneticiye göre kapasiteler özellikle Avrupa'da yüksek: “Yılda yaklaşık 16 milyon araçlık bir pazar için planlanmışlardı, ancak şu anda Avrupa'daki otomotiv pazarı 14 milyona geriledi.” VW aynı zamanda Almanya'daki yapısal dezavantajlarla da boğuşuyor. Buna işçilik maliyeti de dahildi. Bunlar rakiplerimizin ve Güney ve Doğu Avrupa'daki lokasyonlarımızın yaklaşık iki katıdır.

Schäfer bu nedenle sözleşmenin feshedilmesini göz ardı etmiyor. Schäfer, “tüm demografik eğri boyunca ve kısmi emeklilik ve kıdem tazminatı teklifleri gibi mevcut araçlarla yapılan işten çıkarmaların yeterli olmayacağını” söyledi. Çok uzun sürer. Yeniden markalamak için üç ila dört yıllık bir dönemi düşünün. “Yeniden yapılanmayı 2035 yılına kadar ertelemenin hiçbir anlamı yok. O zamana kadar rekabet bizi çoktan geride bırakmış olurdu.”

Benzeri görülmemiş endüstriyel eylem yaklaşıyor

Schäfer ayrıca IG Metall'in yönetici maaşlarının düşürülmesi talebini de kabul etti. “Toplu pazarlıkta bir anlaşma varsa, o zaman bana göre yönetim kurulu ve yönetimin katılımı da bunun bir parçası” dedi. Ocak ayından bu yana yönetim kurulunun sabit maaşı %5 oranında azaltılırken, yönetim aynı zamanda 1.000 euroluk enflasyon ödeneğinden ve %3,5 oranındaki maaş artışından da feragat etti.

Aralık başında VW'de uyarı grevleri olmalı. Bu, sendikanın Cuma günü açıkladığı gibi, IG Metall'in toplu pazarlık komitesi tarafından oybirliğiyle kararlaştırıldı. Şu ana kadar başarısızlıkla sonuçlanan toplu müzakerelerin ardından baskıyı artırmak istiyorlar. Sendika başlangıçta etkilenen tarihler ve yerler hakkında hiçbir ayrıntı vermedi.

IG Metall müzakerecisi Thorsten Gröger daha önce şunun altını çizmişti: “Gerekirse Federal Cumhuriyetin onlarca yıldır yaşamadığı bir iş uyuşmazlığı yaşanır.”

Bosch da tökezledi

Tedarikçi Bosch'ta da söylentiler var. Grup, binlerce kişiyi işten çıkarmanın yanı sıra maliyetleri azaltmak için Almanya'daki bazı çalışanlarının haftalık çalışma saatlerini de azaltmayı hedefliyor. Bir sözcü, talep üzerine yaptığı açıklamada, Abstatt, Holzkirchen, Stuttgart-Feuerbach, Schwieberdingen, Hildesheim, Leonberg, Renningen, Schwäbisch Gmünd ve Gerlingen-Schillerhöhe'deki lokasyonlar da dahil olmak üzere toplam yaklaşık 10.000 çalışanın etkilendiğini söyledi.

Etkilenenlerin çoğunun şu anda haftalık 38 ila 40 saat arasında çalışma saati gerektiren sözleşmeleri var. Çalışma saatleri azaltıldığında ücretler de buna bağlı olarak düşüyor.

Aynı zamanda kurucu şirketin denetim kurulu başkan yardımcısı olan tedarik bölümü iş konseyi başkanı Frank Sell, bu yaklaşımı eleştirmeye geldi. Yönetimle işbirliği içinde, çalışanların tazminat müdahaleleri yeni bir düşük seviyeye ulaştı. Bu durum şirketteki toplumsal barışı riske atıyor. Sell, “Artık bu planlara karşı direnişimizi her düzeyde örgütleyeceğiz” dedi.

(ssi)