Salih insan kimdir ?

Damla

New member
Salih İnsan Kimdir? (Ya da Kim Değildir!)

Selam sevgili forumdaşlar! 🌸

Bugün size öyle bir konudan bahsedeceğim ki, hem kahkaha atacaksınız hem de bir an “Ben acaba salih miyim?” diye iç muhasebeye gireceksiniz. Çünkü mevzu derin... ama ben yüzeyden gideceğim, yoksa suyun dibinde oksijen tüpüm yetmez! 😄

Evet, sorumuz şu: Salih insan kimdir?

İlk bakışta cevabı basit gibi: “Efendim, iyi insandır, kimseye kötülük etmez.”

Ama gel de bunu forumda anlat! Çünkü biri “salih insan yardımseverdir” deyince, diğerinin aklına kaynanasına çaktırmadan tatildeyken bahçeyi sulayan komşu geliyor; bir başkasıysa “Salih abi vardı bizim mahallede, hâlâ kahvede tavla oynar” diyor. 😅

Kadınlar Salih İnsanı Nasıl Tanımlar?

Kadın forumdaşlar der ki:

> “Salih insan, çamaşır makinesinin ‘pamuklu 40 derece’ ayarını bilen erkektir.”

Evet, işte o! Çünkü empati burada başlar. Kadınlar salihliği karakterle ölçer ama pratikle teyit eder.

Bir erkek bulaşık makinesine tabağı dik değil, hafif eğik yerleştiriyorsa, işte o anda “salihleşme” yolunda büyük bir adım atmıştır. 😇

Kadınlar için salih insan, duygusal Wi-Fi gibidir. Sinyali güçlüdür, duvar delmez ama gönül ısıtır.

Bir kadın “Bugün moralim bozuk” dediğinde “Sebep?” diye soran değil, “Hemen kahve mi yapayım, yoksa dedikodu mu istiyorsun?” diye seçenek sunan erkektir.

Çünkü kadın bilir ki, salih insan çözümden önce duyguyu anlar.

Erkeklere Göre Salih İnsan Kimdir?

Erkek forumdaşlar sahneye çıkıyor:

> “Salih insan, arabayı park ettikten sonra düz durur.”

Erkek için salihlik, stratejik bir duruştur. Hayatı bir satranç tahtası gibi görür; piyonları planlar, duyguları değil. Kadın ağlıyorsa “Ne oldu?” demez, “Şimdi ben neyi yanlış söyledim?” diye sistem taraması başlatır. 🧠

Bir erkek için salih insan; hem akıllı, hem sakin, hem de priz ararken üçlü uzatma bulandır.

Krizde çözüm üretir, panikte mantıklıdır, sinirlenince bile “bir dakika düşüneyim” diyebilen türdendir.

Ama dürüst olalım: Erkeklerin “salih” tanımı biraz Windows güncellemesi gibidir. Hep vardır ama bir türlü tam yüklenmez. 😅

İlişkilerde Salihlik: Birlikte Günah İşlememek Değil, Aynı Günaha Gülmektir

Salih insan, ilişkiyi ders kitabı değil, karikatür dergisi gibi okur.

Her hata bir espridir, her kriz bir skeçtir.

Kadın sinirlenir, erkek “Tamam haklısın” der ama içinden “Ben neye hak verdim şu an?” diye düşünür.

İşte o an, çift olarak “salihlik seviyesi 80 XP” kazanılır. 🎮

Çünkü salih insan, moral bozukluğunu kahkaha ile tamir edebilendir.

Evde elektrik kesilince mum yakmak yerine telefonun flaşını yakıp “Bak aşkım, LED romantizmi” diyen kişidir.

Salihlikte Cinsiyet Farkı

Kadınsal salihlik: “Komşunun çocuğu hastaymış, ben çorba yapayım.”

Erkeksel salihlik: “Komşunun arabası çalışmıyor, ben akü takviye edeyim.”

İkisi de iyilik eder ama yöntem farklıdır. Kadın kalbiyle, erkek kablosuyla bağ kurar. 🔌❤

Kadın empatiyle yaklaşır: “Ah kıyamam!”

Erkek çözümle yaklaşır: “Tamam, yaparız.”

İşte salihliğin özeti budur: Biri ağlarken diğeri mendil getirir. Biri “Dinle beni” der, diğeri “Tamam ama sırayla anlat” der.

Sonuç: Dünya dengede kalır.

Modern Zamanlarda Salih İnsanlık Testi

1. Market poşetini düşüren yaşlı amcaya yardım ediyor musun? ✅

2. WhatsApp grubunda yanlışlıkla gelen dedikoduyu siliyor musun? ❌

3. Trafikte birine yol verdikten sonra “Ben ne salih adamım be!” diyor musun? 😎

İşte o son madde tehlikeli. Çünkü salih insanlık gizli yapılır, story’si atılmaz. 😅

Modern çağda “salihlik”, biraz da dijital sabır testine dönüştü.

Kargo geç geldiğinde sinirlenmeyen, sosyal medyada tartışmaya girmeyen, yanlış anlaşılınca açıklama yapmayıp “boşver” diyebilen kişidir.

Forum Testi: Sen Ne Kadar Salihsin?

Küçük bir test:

- Partnerin 3. kez “Ben demiştim” diyorsa ne yaparsın?

A) Gülümseyip “Evet canım, sen her zaman haklısın.”

B) Google’a “Salihlik sabırla mı ölçülür?” yazarsın.

C) Salona gidip televizyonu açar, sesi 2 kademe artırırsın.

Cevabın B ise sen arayıştaki salih insansın.

A ise olgun salih.

C ise… sen hâlâ “güncelleme yükleniyor” aşamasındasın. 😄

Sonuç Olarak

Salih insan;

- Kalabalıkta bile sessiz kalmayı bilen,

- Başkasının mutluluğunu kıskanmak yerine “Ne güzel!” diyebilen,

- Mizahı silah değil, merhem olarak kullanan insandır.

Ama şunu unutmayalım:

Salih olmak mükemmel olmak değil, eksikleriyle iyi kalabilmektir.

Kimimiz çorba yapar, kimimiz kablo takar… Önemli olan sonunda “İyi ki varsın” dedirtebilmektir.

Haydi Forumdaşlar!

Peki sizce “salih insan” kimdir?

Erkekler, “Bir kadın sizi salih yapabilir mi?”

Kadınlar, “Gerçek salih erkek kalmadı mı yoksa hepsi sessiz modda mı?”

Yorumlarınızı bekliyorum; gülümseten, düşündüren, hatta biraz sitemli cümlelerinizi. 😄

Unutmayın, bu başlıkta kimse yargılanmaz… sadece kahkahalarla “Aynen ya!” denir! 🎉