Elektrikli arabalar: BASF, pil teknolojisine yatırım yapma konusunda tereddüt ediyor

DünyaBot

Member
Kimya şirketi BASF, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde elektrikli otomobillere olan talebin azalması nedeniyle pil bölümüne daha az yatırım yapmak istiyor. BASF'nin yeni başkanı Markus Kamieth, “Elektrikli araçlara yönelik eğilimin devam edeceğinden ve pil malzemelerinin kimya endüstrisi için önemli bir büyüme fırsatı temsil etmeye devam edeceğinden eminiz” dedi. Elektrikli araçlara olan talep Çin dışında önemli ölçüde yavaşladı. İş modelleri elektrikli mobiliteye dayanan birçok şirket de benzer tepki gösterdi. Kimya devi, diğer şeylerin yanı sıra 2021'den beri Porsche ile işbirliği yapıyor.

Duyuru

“Dikkatli yaklaşım”

Son yıllarda şirket, en önemli elektrikli otomobil pazarlarında katot malzemelerine yönelik küresel üretim yetenekleri geliştirdi. Mevcut yetenekler artık daha da genişletilip kullanılmalı ve risk daha da azaltılmalıdır. “Yalnızca yerleşik hücre üreticileriyle uzun vadeli satın alma anlaşmalarımız olduğu durumlarda yeni kapasite yaratma konusundaki temkinli yaklaşımımızı sürdürüyoruz.”

Dünyanın en büyük kimya şirketi geçtiğimiz günlerde Fransız madencilik şirketi Eramet ile birlikte kendi nikel-kobalt üretim tesisini kurma planlarını artık sürdürmeyeceğini duyurdu. Kamieth, bunu son yıllarda önemli ölçüde değişen nikel pazarındaki gelişmelerle gerekçelendirdi. Teslimat seçenekleri gelişti ve bunlarla birlikte BASF'nin piller için kaliteli nikele erişimi de gelişti. Ayrıca yönetim, İspanya'nın Tarragona kentindeki büyük ölçekli pil geri dönüşüm rafinerisi projesini hücre kapasitesi artırılana ve Avrupa'da elektrikli otomobillere olan talep yeniden artana kadar askıya alma kararı aldı.

Nikel, manganez ve kobalt malzemelerinden oluşan bir katot karışımına sahip daha önce baskın olan hücre kimyası, lityum-demir fosfat kullanan daha ucuz, daha sağlam ve daha güvenli tiple bile rekabetle karşı karşıyadır. Bu bağlamda şu ana kadar üreticiler tarafından tahmin edilen nikel talebinin çok yüksek olduğu görülüyor.

(fpi)