Avrupa Komisyonu'na göre İspanya'daki kritik durum göstergeleri

DünyaBot

Member
Avrupa Komisyonu Farklı ülkelerin büyümesini ve geleceğini gösteren sosyal ve ekonomik göstergeleri sürekli olarak izler.

17 Aralık'ta Avrupa Komisyonu'nun, Ekonomi Doktoru ve Doçent Juan Luis Jiménez'in X hesabı (eski adıyla Twitter) aracılığıyla paylaştığı ortak istihdam önerisini içeren bir raporu var.

Bu rapor Birlik'teki istihdam durumunu izler ve sosyal gelişmelere ilişkin yıllık bir genel bakış sunar. Birlik'te istihdam ve Üye Devletlerin son dönemdeki siyasi tedbirleri.

İspanya'nın karşılaştığı zorluklar

Komisyon, İspanya ile ilgili bölümde ülkemizin “koruma ve sosyal içerme açısından zorluklarla karşı karşıya olduğunun” altını çiziyor. Veriler 2023 yılına ait olup genel nüfus ve dışlanma riski altındaki çocuklar arasında sırasıyla %26,5 ve %35,5'i temsil eden yüzdeleri vurgulamaktadır. “Bu kısmen uygunluk sorunlarına bağlanabilir ve sosyal koruma sistemi sisteminin kapsamımetin, kamu hizmetlerine erişimde bölgesel eşitsizlikler ve işyerinde kalıcı yoksulluğun altını çiziyor.

Öte yandan İspanya'daki çalışma durumuna da gönderme yapıyor. Komisyon bunu kabul etse de “İşgücü piyasası önemli ölçüde iyileşti” “Seviyelerin yüksek kalması” nedeniyle işsizlik oranının yanı sıra ne okuyan ne de çalışmayan gençlerin oranı gibi zorluklar da tespit ediliyor. Ele alınması gereken bir diğer konu da “eğitim ve öğretimin vaktinden önce terk edilmesi” ile ilgili zorluklardır.

Ülkemizde izlenmesi gereken altı kritik göstergenin olduğu sonucuna varılmıştır. Bunlar şunlardır:

Okuldan ayrılma eğitim ve öğretimi

Bu, Mayıs 2024'te alınan verilerdir. Avrupa'da, 2023 yılı boyunca, 18 ila 24 yaş arasındaki gençlerin ortalama %9,5'i AB eğitim ve öğretimi zamanından önce terk etti. Ancak kayıt yaptıran ülkelerden biri de İspanya'dır. en yüksek oranlar (%13,7) sadece Romanya'dan sonra (%16,6). İstatistiğin olumlu tarafı ise, yüksek okul terki oranlarının kaydedildiği bu dönemde İspanya'nın da bu şartların en çok düştüğü ülkelerden biri olması (%-9,9). Bu kritik göstergelerden biri.

Yoksulluk riski veya sosyal dışlanma oranı

Eurostat'ın Haziran ayında çıkardığı 2023 verileri, nüfusun yüzde 21'inin yoksulluk veya sosyal dışlanma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Avrupa'da nüfusun %21'i bu risk altında yaşıyor. Bu bölümde İspanya bir kez daha en yüksek oranı kaydeden ülkelerden biri (%27) Romanya (%32) ve Bulgaristan (%30) ile birlikte.

Çocuklarda yoksulluk veya sosyal dışlanma riski oranı

Haziran ayında Eurostat tarafından yeniden elde edilen verilere göre, 2023 yılında AB'de 18 yaşın altındaki çocukların %24,8'i yoksulluk veya sosyal dışlanma riskiyle karşı karşıyaydı. Bu durumuda İspanya'da bu oran %34,5'e yükseldi%39'a ulaşan Romanya'nın hemen arkasında yer alıyor.

Sosyal transferlerin etkisi

Komisyon tarafından “kritik” durumda olarak işaretlenen bölümlerin sonuncusudur. Bu, sosyal transferlerin (emeklilik hariç) cinsiyete göre yoksulluğun azaltılması üzerindeki etkisidir. Bu durumda mevcut en son veriler Aralık 2024'e aittir. İspanya'da 27 kişinin ortalaması yüzde 34,68 iken bu oran yüzde 22,9'a düşüyor..

Ne çalışan ne de okuyan gençler

2023 yılında, Mayıs 2024 verilerine göre AB'de 15-29 yaş arası gençlerin %11,2'si çalışmıyor, eğitim almıyor veya eğitim almıyordu. İspanya'da bu oran ortalamanın biraz üzerindedir. yaklaşık %12Bu nedenle Komisyon bunun izlenmesi gereken bir bölüm olduğu konusunda ısrar ediyor.

Gelirin beşte birlik dilimine katılım oranı

Bu süre, nüfusun en yüksek gelire sahip %20'sinin aldığı toplam gelir ile en düşük gelire sahip %20'nin aldığı toplam gelir arasındaki ilişkiyi ifade etmektedir. Aralık 2023'te Euro Bölgesi'ndeki 4,75'e kıyasla İspanya 5,5'ti dolayısıyla izlenmesi gereken başka bir husustur.

• Eğitim veya öğretimi erken bırakma – Kritik

• Yoksulluk riski veya sosyal dışlanma oranı – Kritik

• Çocuklarda yoksulluk veya sosyal dışlanma riski oranı – Kritik

• Sosyal transferlerin etkisi – Kritik

• Ne çalışan ne de okuyan gençler – İzlemek için

• Gelir dilimine katılım oranı – İzlemek için
Sosyal puan tablosu: üye devletlerdeki zorluklara genel bakış

Avrupa Komisyonu

İspanya'nın öne çıktığı göstergelere bakıldığında, temel dijital becerilere sahip veya temel dijital becerilerin üzerinde olan kişilerin yüzdesi ve engellilikten kaynaklanan istihdam açığı bulunmaktadır.

Geri kalan göstergelerde ise ülkemiz ortalama düzeyde veya yavaş yavaş gelişiyor.